SEPULUH WASIAT

Posted: 10/27/2007 in Tausyiah

SEPULUH WASIAT

Bacalah-Renungilah-Kemudian Terus Beramal

oleh Asy-Syahid Al Imam Hasan Al Bana

Apabila saudara mendengar azan, maka bangunlah bersholat dengan segera, walau bagaimana keadaan sekalipun.

Bacalah Al Quran atau tatapilah buku-buku atau pergilah mendengar perkara-perkara yang baik ataupun amalkalah zikrullah dan jangan sama sekali saudara membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tidak berfaedah.

Berusahalah seberapa daya-upaya untuk bertutur dalam bahasa Arab yang betul kerana bahasa Arab yang betul (itu adalah satu-satunya syiar Islam).

Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran kosong itu tidak memberi sebarang apa pun jua kebaikan.

Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tentram.

Janganlah bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.

Janganlah saudara bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring begitu adalah suatu sifat yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

Jauhilah dari mengumpat-ngumpat peribadi orang dan juga jauhilah dari mengecam pertubuhan-pertubuhan dan jangan bercakap melainkan apa-apa yang boleh memberi kebajikan.

Berkenal-kenallah dengan tiap-tiap saudara Muslimin yang saudara bertemu dengannya sekalipun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asas gerakan Dakwah kita ialah kasih-sayang dan berkenal-kenalan.

Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu bantulah saudaramu sendiri tentang cara-cara bagaimana hendak mengguna masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri maka ringkaskanlah pelaksanaannya.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s